top of page
Search
telepszagtalanitas

Mit tegyünk a nyáron intenzívebben érezhető szagokkal?

Az állattenyésztés, a növénytermesztés, illetve ezekhez a tevékenységekhez kapcsolódó termékek feldolgozása és az élelmiszeripari előállítás a levegő komoly szagterhelésével jár. A szagokat a hőség és a meleg levegő felerősíti, így nyáron még jobban érezhetők a kellemetlen szagok a telepek és az üzemek környékén.

 

Nyáron az állattartó telepek is intenzívebb szagot áraszthatnak a hőmérséklet és a nagyobb mikrobiális aktivitás miatt.  A nyári hónapokban végzett trágyázás pedig hozzájárulhat a szagok intenzitásához, mivel a trágya bomlása során szagokat kibocsátó vegyületek keletkeznek.


Miért érezzük intenzívebben nyáron a szagokat?


A nyári környezeti feltételek, mint pl. a magas hőmérséklet elősegítik a szerves anyagok gyorsabb lebomlását, ami fokozza a szagok intenzitását a mezőgazdaságban.


Magasabb hőmérséklet


A nyári meleg fokozza a mikrobiális aktivitást, amely gyorsabb szerves anyag lebomláshoz vezet. Ez több szagot eredményezhet, mivel a bomlási folyamatok során illékony vegyületek szabadulnak fel.


Öntözés és csapadék


A nyári öntözés vagy esővíz növeli a talaj nedvességtartalmát, amely tovább serkenti a mikroorganizmusok tevékenységét és a szagok kibocsátását.


Hogyan lehet szagtalanítani a mezőgazdaságban és az állattartó telepeken nyáron?


Az állattartó telepek és a mezőgazdasági üzemek szagtalanítása nyáron még nagyobb kihívást jelenthet, bár léteznek különböző módszerek az intenzív szagok minimalizálására és kezelésére, - mint pl. egy jól működő szellőző rendszer, a telepek és üzemek rendszeres tisztítása, vagy a komposztálás - önmagában egyik módszer sem fedi el teljesen a szagokat.



Ezek a módszerek egymással kombinálva hatékonyabban csökkenthetik a bűzkibocsátást, de a mérések azt igazolják, hogy egy olyan módszer létezik a szagtalanításra, amely bizonyítottan hatékony a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben keletkező szagokkal szemben. A Telepszagtalanítás módszerével átlagosan 85%-kal csökkenthető a szagkibocsátás.


Mivel és hogyan mérhetők a szagok?


A szag nagyságának, erősségének mérése a hazánkban is érvényben lévő MSZ EN 13725:2003 „Levegőminőség – a szagkoncentráció meghatározása dinamikus olfaktometriával” szabványban leírt módon, szabályozott körülmények között megvalósított vizsgálatok során, olfaktométerrel (szagmérő berendezéssel) történik.


Ezzel a vizsgálati módszerrel meghatározható, hogy melyik tevékenységnek milyen arányú a szagkibocsátási mennyisége, amelyet szagegység/m3-ban fejeznek ki (SZE/m3).


Mi már 20 éve megbízhatóan alkalmazzuk ezt a vizsgálatot, amelynek köszönhetően mérhetővé válik a munkánk és minden esetben sikerrel teljesítjük a szagkoncentráció csökkentését a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a feldolgozóiparban, a szennyvíztelepeken és minden olyan helyszínen, ahol szükség van a szagtalanításra.


Az eddigi kiépített rendszereinkkel vagy időszakosan elhelyezett, mobil szagtalanító berendezéssel történő szagtalanítási módszerünk országszerte, már sok helyen bizonyított!


A Telepszagtalanítás hatékonyságát több esetben is olyan vizsgálatban igazolták, amelyben összehasonlították az eredeti bűzzel terhelt levegőt a szagtalanított levegő szagkoncentrációjával. Az eredmények minden esetben igazolták berendezéseink és módszereink hatékonyságát. Az átlagos szagcsökkenés zárt térben 90 %, szabad téren 70% feletti eredményt igazolt. 


A Telepszagtalanítás egyedülálló eljárásának innovativitását bizonyítja az is, hogy 2023-ban a technológia elnyerte az Alföldi Állattenyésztési Napokon az „Innovatív Termék” Kategória II. helyezését, valamint a MagyarBrands „Innovatív Márka” minősítést is!


Szállj szembe könnyedén a szagokkal, keress minket gazdaságodra és egyedi problémádra szabott ajánlatunkért!


 

Commentaires


bottom of page