top of page
Search
telepszagtalanitas

Milyen vegyületek okozzák a bűzt? – miben segít a gázkromatográfia?

 

A levegő minősége gyakran nem csak a környezetszennyező anyagok mennyiségétől függ, hanem attól is, hogy ezek az anyagok, részecskék milyen szagérzetet váltanak ki az emberekben. De vajon elegendő-e csupán az, ha tudjuk, mely vegyületek és molekulák felelősek a kellemetlen szagokért? Az elmúlt évszázadban több kísérlet történt a kellemetlen szagokat okozó anyagok azonosítására, azonban teljesen  egyértelmű válaszok, eredmények nem születtek a vizsgálatok kapcsán.

 

Akkor mégis miben segít nekünk a gázkromatográfia?


A gázkromatográfia egy olyan analitikai módszer, amely segít az illékony, szerves és szervetlen vegyületek elkülönítésében, lehetővé téve számunkra, hogy meghatározzuk azok jelenlétét a levegőben. Ez a módszer azonban csak részleges megoldást nyújt, mivel az egyes vegyületek és gázok koncentrációjának mérése nem feltétlenül mutatja meg pontosan, milyen erősségű és jellegű szagokat váltanak ki.

 

A gázkromatográfia segítségével ugyan megállapíthatjuk, hogy egy egységnyi levegőben hány százalékban található meg egy adott vegyület, de ez még nem ad pontos képet arról, mennyire zavaró vagy erős a szag. Például az ammónia, a merkaptán vagy a kénhidrogének mind-mind olyan vegyületek, amelyek erős szagokat idéznek elő, és ezek jelenléte a gázkromatográfiával kimutatható. Az eredmények alapján következtethetünk arra, hogy az adott minta mennyire lehet erős vagy kellemetlen szagú.


A kép forrása: CP Analitika

Azonban a kihívás az, hogy már egy kis változás az összetevőkben vagy az arányokban teljesen más szagot eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy még a gázkromatográfia által kapott pontos tömegszázalékok is gyakran gyenge összefüggést mutatnak a szagok erősége és jellege között. Így ezzel a módszerrel sajnos nem lehetünk eléggé objektívek a szagok mérésében.

 

Összességében tehát, bár a gázkromatográfia fontos eszköz a levegőminőség elemzésében, de nem ad objektív visszajelzést az egyes szagok kapcsán!

 

Következő blogcikkünkben egy újabb lépcsőfokkal feljebb mászunk a szagok azonosítás felé. Az olfaktometria rejtelmeibe vezetünk be Benneteket!

コメント


bottom of page