top of page
Search
telepszagtalanitas

A szagmérés tudománya

Tudtad, hogy létezik egy tudomány, amely képes mérni a szagokat és a bűzt?


Az olfaktometria a szagok mérésével és vizsgálatával foglalkozó tudományterület, amely egyre inkább előtérbe kerül, hiszen a levegő szennyezettsége és a szagvédelmi intézkedések miatt kiemelt fontosságú területté vált az utóbbi években.


2020 óta hatályban van ugyanis egy jogszabály, amely meghatározza, hogy milyen tevékenységek esetén ellenőrizhető a bűzkibocsátás. A listában szerepel több élelmiszer gyártása, az intenzív állattartás és a mezőgazdasági tevékenységek is.

A rendelet hatálya kiterjed a levegőterheltségi szintre és az arra vonatkozó határértékekre, valamint a helyhez kötött légszennyező pontforrásokra, azok üzemeltetőire és a pontforrások kibocsátására.


Ez azt jelenti a gazdálkodók és az élelmiszeripari üzemek számára, hogy ha panasz érkezik a tevékenységük szagára, akkor a környezetvédelmi hatóság intézkedhet velük szemben, és elrendelheti, hogy konkrét lépésekkel csökkentsék a szaghatást.


A környezetvédelmi előírások és a szagvédelmi intézkedések miatt ezért egyre többen használják az olfaktométerrel végzett, akkreditált vizsgálatokat.


Hogyan működik az olfaktométer?


Az olfaktométer egy olyan mérőkészülék, amely segítségével meghatározhatjuk a különböző szagok szagküszöbértékét és szagkoncentrációját. A mérésben egy legalább négyfős szakértői csapat vesz részt, akik a levett szagmintát elemzik. Ehhez a bűzös levegőt különböző mértékben hígítják szagsemleges levegővel.



A vizsgálat célja, hogy meghatározza, milyen hígítási mérték mellett érezhető még az adott szag. Ha ez a szám magas, akkor a bűzös levegőt jelentősen fel kell hígítani szagsemleges levegővel, mivel a szagkoncentráció magas.

A mérés eredménye azt mutatja meg, hogy az adott szagnak milyen az erőssége és mennyire lehet kellemetlen, ill. elviselhetetlen az adott szag a valós környezetben.


Az olfaktométerrel végzett vizsgálatokkal azonban nem csak a szagok fizikai tulajdonságait mérik, hanem az emberek érzékelésének szubjektív aspektusait is figyelembe veszik. Az átlagolt eredmények segítenek kiküszöbölni az egyének szélsőséges véleményeinek túlzott befolyását, így objektívebb eredményeket kapunk.

 

Az olfaktometria tudományos módszere hozzájárul a környezeti szennyezés és a levegőminőség megfelelő ellenőrzéséhez, és fontos eszköz lehet az egészségmegőrzés területén is.


Ezzel a technológiával képesek vagyunk egy kvázi objektív eljárás eredményeképpen megkapni a szagkoncentráció mértékét. Ezek az értékelések nemcsak egy számot jelentenek (szagegység/köbméter), hanem a mintavevők minden esetben értékelik azt is, hogy milyen volt a szagminta jellege.


Keressetek minket bővebb információkért, ha többet szeretnétek megtudni a szagmérésekről és az olfaktometria vizsgálat módszeréről!

Comments


bottom of page